Asigurarea de raspundere civila D&O – suportul necesar pentru decizii inspirate

Asigurarea de raspundere civila D&O – suportul necesar pentru decizii inspirate

 Ai nevoie de o polita D&O?

Oricat de siguri am fi de deciziile pe care le luam in fiecare zi, suntem constienti ca nu putem controla in totalitate efectele pe care le vor avea mai departe sau modul in care ne vor schimba viata.

Lucrurile devin si mai dificile in momentul in care nu mai vorbim doar de decizii personale, ci si de hotarari de care depind vietile a sute de angajati sau care implica sume foarte mari de bani, asa cum se intampla in cazul persoanelor aflate la conducerea companiilor din diverse industrii.

In astfel de cazuri, impactul unei decizii gresite poate deveni extrem de greu de gestionat.

Membrii Consiliilor de Administratie, dar si cei care indeplinesc functii precum cea de CEO, CFO, COO si nu numai sunt, cu totii, responsabili pentru deciziile si actiunile lor. O polita de asigurare D&O le poate asigura acestora protectia financiara necesara.

Ce este si cui se adreseaza o asigurare D&O?

Polita D&O (Directors & Officers) reprezinta o asigurare de raspundere civila a administratorilor si directorilor executivi. Aceasta ii protejeaza financiar in cazul in care provoaca prejudicii companiei sau unei alte entitati prin actiunile sau deciziile luate.

Incheierea unei polite de tip D&O pentru toti administratorii si directorii executivi a devenit deja o practica standard in randul marilor companii deoarece, pe de o parte, un astfel de produs ofera siguranta managerilor, iar pe de alta parte, protejeaza si compania.

Exemple de situatii in care conducerea companiei poate fi trasa la raspundere

Directorii executivi sau administratorii pot fi trasi la raspundere pentru actiunile lor nu doar de catre actionarii companiei, ci si de angajati, creditori sau chiar de… firmele competitoare din piata.

De exemplu, in 2014, Kim Barovic, actionar al Microsoft, a dat in judecata compania, acuzand directorii executivi, inclusiv pe fondatorul Bill Gates si fostul CEO Steve Ballmer, ca au administrat deficitar compania si nu au investigat suficient incidentul in urma caruia Microsoft fusese amendata de autoritatile europene antitrust (Web source: The Telegraph 14.04.2014).

In 2013, cazul unei angajate de la o biblioteca din Teaneck, New Jersey, umplea paginile ziarelor. Aceasta si-a dat in judecata seful, acuzandu-l de hartuire sexuala la locul de munca si discriminare de gen, precum si de faptul ca a creat un mediu de munca ostil (NorthJersey.com 15.08.2013)

In astfel de situatii, polita D&O poate include o extindere pentru practici privind angajatii ce include cazuri de discriminare, hartuire, concediere nelegala, evaluarea incorecta sau neaplicarea procedurilor de personal si nu numai.

De ce sa inchei o asigurare D&O la CertAsig?

CertAsig pune la dispozitia companiilor un produs de asigurare simplu, construit pentru a raspunde nevoilor directorilor si administratorilor indiferent de domeniul in care activeaza. Astfel, polita D&O asigura:

  • acoperirea prejudiciilor cu caracter financiar, generate de decizii de afaceri luate din culpa de catre Asigurat in cadrul procesului decizional cu prilejul exercitarii functiei, cauzate societatii/institutiei pe care o administreaza sau conduce;
  • acoperirea prejudiciilor cu caracter decizional comise din culpa de catre Asigurat cu prilejul exercitarii functiei, pentru care acesta raspunde civil conform legii, cauzate unor terte persoane
  • cheltuieli de judecata

Mai mult decat atat, asigurarea D&O oferita de CertAsig este un produs financiar flexibil si poate fi extinsa pentru a include si:

  • Costuri ale investigatiilor si cheltuieli legale
  • Amenzi civile si penalitati
  • Cheltuieli reputationale
  • Omor prin imprudenta corporativa
  • Extinderea perioadei de valabilitate a politei etc.

Cum se poate incheia o polita D&O?

pecialistii CertAsig va stau la dispozitie pentru orice detalii suplimentare si va ofera sprijinul necesar, astfel incat sa beneficiati de solutia optima din punct de vedere financiar, obtinuta cu un efort minim.

Va stam la dispozitie pentru orice fel de detalii la adresa office@certasig.ro.

Comments are closed.