Polita de garantie vamala – un instrument util pentru importatori

Polita de garantie vamala – un instrument util pentru importatori

 Incepand cu intrarea in vigoare a noului Cod Vamal Unional in luna mai 2016, importatorilor le-a fost oferita posibilitatea garantarii platii taxelor vamale prin utilizarea unui nou instrument: polita de garantie vamala.

Ce este o polita de garantie vamala?

Pe scurt, este o polita emisa de o societate de asigurare stabilita pe teritoriul Uniunii Europene, in favoarea Autoritatilor Vamale, prin care se garanteaza plata taxelor vamale, a taxelor antidumping/anti subventie, a accizelor si a TVA-ului, de la caz la caz, prin care Garantul se angajeaza sa achite datoria vamala datorata in situatia in care Asiguratul nu isi indeplineste obligatiile de import.

 Cand este necesara o asemenea polita?

 Utilizarea unor proceduri de import suspensive sau introducerea marfurilor in regimuri speciale, ca urmare a unor interese economice bine determinate, permite suspendarea platii datoriei vamale si a altor taxe legate de importul marfurilor.

In vederea utilizarii regimurilor, procedurilor sau operatiunilor vamale speciale/ suspensive este necesara constituirea unei GARANTII.

Sunt trei modalitati principale prin care se poate se poate respecta aceasta obligatie legala:

  1. Prezentarea unei polite de garantie vamala
  2. Prezentarea unei scrisori de garantie bancara
  3. Constituirea unui depozit banesc

Avand in vedere faptul ca atat depozitul banesc, cat si scrisoarea de garantie bancara indisponibilizeaza temporar resursele financiare ale companiei, polita de garantie vamala reprezinta o alternativa eficienta si simplu de obtinut.

Ce acopera o asemenea polita?

Acest produs de asigurare acopera o datorie vamala existenta sau o datorie vamala potentiala (susceptibila de a lua nastere) in cadrul utilizarii unuia sau mai multor regimuri/proceduri/operatiuni vamale.

Regimurile si procedurile vamale ce se supun garantarii sunt:

 

 

Ce fel de polite se pot incheia?

Garantii vamale se pot elibera atat pentru o singura operatiune, caz in care este vorba de o garantie izolata, cat si pentru mai multe operatiuni de import, caz in care se elibereaza o garantie globala.

Cat costa? Ce documente sunt necesare? In cat timp se poate obtine o polita de garantie vamala?

Spre deosebire de garantiile bancare, asigurarile de garantii le permit clientilor sa evite blocarea fondurilor banesti, la costuri avantajoase, obtinand un real castig pentru afacere. Mai mult, un beneficiu foarte important este protectia impotriva executarilor abuzive ale garantiilor.

Pentru analizarea unei solicitari de emitere a unei polite, documentele solicitate cu precadere sunt doua bilanturi anuale anterioare, ultimul bilant depus, ultima balanta inchisa, prezentarea companiei, precum si o cerere-chestionar.

In multe dintre situatii, se va solicita, de asemenea, o garantie colaterala, biletele la ordin fiind foarte frecvent utilizate. Totusi, este de retinut faptul ca exista si solutii fara a fi necesara prezentarea unei garantii colaterale.

Analiza cererii de emitere a unei polite de garantie vamala se face rapid, termenul propus fiind de o zi lucratoare. Cu toate acestea, daca sunt necesare completari, acest termen se poate prelungi.

 Cum se poate incheia o polita de garantie vamala?

Specialistii CertAsig va pot oferi suportul astfel incat sa beneficiati de solutia optima din punct de vedere financiar, obtinuta cu minim de efort.

Va stam la dispozitie pentru orice fel de detalii la adresa garantii@certasig.ro.

 

 

Comments are closed.