ASIGURARI DE GARANTII- RISCURI ASIGURATE SI CUI SE ADRESEAZA

ASIGURARI DE GARANTII-  RISCURI ASIGURATE SI CUI SE ADRESEAZA

 

Desi pare o clasa de asigurari care la o prima vedere nu confera o varietate a produselor, va propunem de aceasta data o incursiune in lumea garantiilor, printr-o analiza a fiecarui tip de produs: ce acopera si cui se adreseaza.

Se cunoaste faptul ca asigurarile de garantii sunt alternative la scrisorile de garantii bancare si aduc un plus de confort asiguratilor/companiilor prin modalitatea mult mai facila de obtinere si flexibilitatea colateralelor solicitate ca si contragarantie.

Mai mult decat atat, in conditiile economice actuale in care doar un numar redus de companii se califica pentru obtinerea unei facilitati de creditare din partea bancilor, interesul companiilor pentru instrumentele alternative de garantare va continua sa creasca. Asa cum arata statisticile, conform ultimei analize publicate de catre Dl. Iancu Guda – Director General Coface Credit Management Services si Preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, maxim 15% din companiile active din Romania pot fi creditate: https://iancuguda.ro/contributii-editoriale/creditarea-companiilor-incotro/.

Ceea ce inseamna ca din aproximativ 424,000 companii active, doar un numar de aproximativ 63,000 companii indeplinesc conditiile de creditare ale bancilor. Ce se intampla cu restul companiilor? Cum ar putea sa isi continue activitatea din punct de vedere al obtinerii de contracte noi? Cum ar putea o parte din companiile acceptate de catre banci sa-si reduca presiunea pe plafonul non-cash oferit de acestea? O posibila solutie o reprezinta tocmai garantarea prin polita de asigurare.

Pentru a avea o imagine cat mai completa asupra produselor de garantii oferite de CertAsig, va propunem urmatoarea analiza sintetica dar speram noi, folositoare activitatii Dvs. si/ sau clientilor Dvs.

ASIGURARI CONTRACTUALE

Tipuri de garantii contractuale:

CE acopera?

RISCURI ASIGURATE:

CUI se adreseaza?

 

1. Asigurari de garantii pentru participare la licitatii/achizitii publice a)  Asiguratul şi-a retras oferta în perioada de valabilitate a acesteia

b)  Asiguratul nu constituie garantia de buna executie

c) Asiguratul a refuzat să semneze contractul în perioada de valabilitate a ofertei.

Ø Oricarei companii care participa la proceduri de achizitii publice/licitatii  (fie ca discutam de executie de lucrari in contructii si nu numai,  contracte de livrari, prestari de servicii, etc)

 

 

2. Asigurari de garantii de buna executie

 

Neindeplinirea de catre Asigurat sau indeplinirea  necorespunzătoare (din punct de vedere cantitativ, calitativ sau al perioadei convenite) a obligațiilor contractuale, din culpa acestuia.

 

Ø Oricarei companii care incheie un contract cu o autoritate publica

Ø Uneori, in contractele comerciale dintre doua companii private

Majoritatea garantiilor de buna executie sunt solicitate in relatiile contractuale cu autoritati publice dar sunt si contracte comerciale intre companii private care prevad constituirea acesteia.

Exemple de contracte: executie de lucrari, contracte de concesiune, livrari de bunuri, prestari de servicii (curatenie, paza si protectie, etc), servicii IT, etc .

 

3. Asigurari de garantii de buna executie pentru perioada de notificare a defectelor

 

Neindeplinirea de catre Asigurat sau indeplinirea  necorespunzătoare a obligațiilor contractuale, pe perioada de notificare a defectelor (remediere a oricăror defecte/ vicii ascunse la lucrarea executată), din culpa acestuia.

 

Ø Oricarei companii care incheie un contract cu o autoritate publica

Ø Uneori, in contractele comerciale dintre doua companii private

Exemple de contracte: executie de lucrari (autostrazi, drumuri nationale, reabilitari de scoli si gradinite, statii de tratare a apei, statii de epurare), servicii IT , etc.

4. Asigurari de garantii pentru restituirea avansului

 

Neindeplinirea de catre Asigurat si din culpa acestuia sau indeplinirea  necorespunzătoare a obligațiilor contractuale, privind justificarea prin bunuri livrate, lucrări executate și servicii prestate, a sumelor primite cu titlu de avans.

 

Ø Oricarei companii care incheie un contract cu o autoritate publica

Ø Uneori, in contractele comerciale dintre doua companii private

Garantia este obligatoriu solicitata in contractele cu autoritatile publice, in cazurile in care se prevede plata unei sume in avans.

 

5. Asigurari de garantii de retineri Neindeplinirea de catre Asigurat sau indeplinirea  necorespunzătoare (din punct de vedere calitativ) a obligațiilor contractuale, din culpa acestuia.

 

Ø Oricarei companii care incheie un contract cu o autoritate publica

Nu toate contractele prevad constituirea garantiei pentru retineri (ex de contracte: constructia de autostrazi, statii de epurare si de tratate a apei, etc)

6. EUROBOND

(asigurarea privind utilizarea adecvată a finanțărilor / a fondurilor nerambursabile oferite ca avans in proiecte de dezvoltare / cercetare)

 

Neindeplinirea de catre Asigurat si din culpa acestuia sau indeplinirea  necorespunzătoare a obligațiilor din contractul de  finanțare privind justificarea prin bunuri livrate, lucrări executate și servicii prestate, a sumelor primite cu titlu de avans  sau efectuarea de cheltuieli neeligibile în raport cu contractul de finanțare. Ø  Oricarei companii care doreste sa obtina fonduri europene nerambursabile in vederea dezvoltarii unei idei de afaceri/unui proiect.

Pot fi  microîntreprinderi, întreprinderi mici si mijlocii sau firme cu experiență.

 

7. Garantia de buna plata Neplata integrala sau parțiala a facturilor/debitelor , aferente bunurilor livrate sau serviciilor prestate de catre Beneficiar (in acest caz, furnizor de bunuri si servicii), din culpa Asiguratului. Ø Se poate solicita in contractele comerciale dintre doua companii private, pentru care plata bunurilor /serviciilor se face la un anumit termen.

Produsul poate fi adaptat asftel incat sa acopere neplata chiriei.

ASIGURARI NECONTRACTUALE

ASIGURARI DE GARANTII VAMALE

Tipuri de garantii : CE acopera?

RISCURI ASIGURATE:

 

CUI se adreseaza?
1. Asigurare de garantie vamala izolata Neplata datoriei vamale si dupa caz, a altor taxe legate de importul marfurilor,  izvorate dintr-o operatiune vamala ocazionala. Ø Comisionarilor vamali

Ø Importatorilor de marfuri din afara UE

Ø Proprietarilor marfurilor importate din afara UE

Ø Proprietarilor de spatii de depozitare aprobate de Autoritatea Vamala.

 

2. Asigurare de garantie vamala globala Neplata taxelor la import aferente unei datorii vamale si dupa caz, alte taxe legate de importul marfurilor (de ex. TVA, accize) care au luat sau pot lua nastere pentru doua sau mai multe operatiuni, declaratii sau regimuri vamale utilizate in mod regulat, cum ar fi:

 1) Regimuri suspensive:

·         Antrepozitare vamala

·         Admitere temporara

·         Punere in libera circulatie cu destinatie finala

·         Perfectionare activa

·         Depozitare temporara

·         Tranzitul unional/comun

2) Proceduri vamale simplificate :

·     Declaratia vamala simplificata

·     Inscrierea in evidentele declarantului (vamuire la domiciliu)

3) Alte operatiuni vamale ce necesită garantare:

·     amânarea plații cuantumului taxelor de plătit la import (articolul 110 din Codul Vamal Unional)

·     acordarea liberului de vamă pentru mărfuri în situații speciale (articolul 195 din Noul Cod Vamal Unional)

·     taxe antidumping provizorii.

Experienta celor 9 ani in domeniul asigurarilor de garantii ne ambitioneaza si mai mult si de aceea, ne propunem sa ramanem in continuare conectati la nevoile clientilor si la cerintele pietei si sa dezvoltam si pe viitor portofoliul existent de produse.

In final, va reamintim adresele noastre de contact:

licitatii @certasig.ro – pentru licitatii

garantii@certasig.ro – pentru orice tip de garantie, mai putin licitatii

Comments are closed.