Un mic dejun de afaceri gazduit de CertAsig si Deloitte Romania:

Polita de Asigurare Vamala, o alternativa eficienta la Scrisoarea de Garantie Bancara

Specialistii CertAsig si consultantii financiari din cadrul Deloitte Romania au discutat in cadrul unui eveniment mult asteptat pe piata asigurarilor si de interes pentru companiile de logistica, operatiuni si departamentele de import ale societatilor comerciale. Speakerii si publicul au dezbatut intr-un mod constructiv beneficiile, provocarile si oportunitatile Politei de Asigurare Vamala. Evenimentul a avut loc la Hotel InterContinental, reunind invitati din companii cu activitati de import-export, companii de transport, precum si comisionari vamali si brokeri de asigurari.

Pe o piata dominata de schimbari legislative, specialistii de pe piata asigurarilor de Garantii Contractuale si Vamale trebuie sa ramana informati. Astazi, este cunoscut faptul ca legislatia vamala permite operatorilor economici sa apeleze la o noua forma de garantare vamala, si anume o polita emisa de catre societatile de asigurare stabilite pe teritoriul Uniunii Europene. Acest lucru reprezinta o oportunitate uriasa. Specialistii din panel si invitatii si-au expus punctele de vedere si au oferit raspunsuri cu privire la Polita de Asigurare de Garantie Vamala, evidentiind beneficiile pe care aceasta le are, comparativ cu scrisoarea de garantie bancara.

DSC_0163 DSC_0208

DSC_0421Evenimentul a fost deschis de James Grindley – CEO CertAsig: Ideea acestui produs a venit din afara tarii. Este un produs care este foarte cunoscut daca ne referim la piata americana, engleza sau franceza. In Romania, acest produs a fost lansat in urma cu patru ani. Pana acum, CertAsig – liderul pietei asigurarilor de garantii – a subscris deja aproximativ 2000-3000 de polite de Asigurare de Garantie Vamala, iar clientii se pot bucura de numeroase avantaje ale acestor produse.

Pe parcursul prezentarii, Mihai Petre – Senior Manager, Customs & Global Trade si Cosmin Dinca – Senior Consultant, Customs & Global Trade in cadrul Deloitte Romania au oferit informatii pragmatice asupra unor teme, precum: cand este necesara constituirea unei garantii vamale, regimuri si proceduri vamale ce se supun garantarii, tipuri de garantii vamale, garantia izolata sau sub forma de titluri pentru tranzit, garantia globala, garantii vamale sub forma angajamentului unui garant, formulare de angajament de utilizat.

In continuare, Sinziana Muscalu – Chief of Bond Underwriting, CertAsig a subliniat faptul ca: De la sfarsitul lunii mai 2016, cand Codul Vamal Unional a intrat in vigoare, a existat clar specificat faptul ca rolul de garant poate fi indeplinit atat de banci, cat si de companiile de asigurari. Un aspect important este ca acest lucru nu necesita o aprobare in prealabil oferita de autoritatile vamale.

De asemenea, Sinziana Muscalu a prezentat principalele avantaje ale Politei de Asigurare de Garantie Vamala in comparatie cu Scrisoarea de Garantie Bancara. Printre beneficiile mentionate se numara: posibilitatea ca asiguratorul sa analizeze riscul atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere operational, tehnic si comercial; autonomia asupra fondurilor banesti ale companei; optiunile diferite de colateral ( 80% bilete la ordin ) sau chiar optiunea unei solutii care nu implica colateralul; procesul  este unul rapid intrucat CertAsig poate emite polita in maxim o zi. In final, Sinziana Muscalu a subliniat cateva aspecte cheie: Garantia vamala, in forma angajamentului emis de catre CertAsig, poate fi utilizata in oricare dintre regimurile / procedurile vamale speciale; utilizarea asigurarilor de garantii vamale aduce avantaje afacerii; limita acordata este influentata de transparenta datelor oferite, calitatea colateralului influenteaza pretul.

CertAsig este liderul pietei asigurarilor de garantii, oferind din anul 2009 asigurari de garantii contractuale si din anul 2014 garantii vamale. In viitor, isi propune sa continue sa construiasca parteneriate pe termen lung, oferind clientilor solutii adaptate la specificul nevoilor lor. Polita de Asigurare Vamala a CertAsig, este acum o optiune viabila pentru clientii nostri ca urmare a modificarilor legislative recente.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.