Camelia Vladescu_2017Asigurarile de Garantii CertAsig – pionierat pe pietele locale si regionale

CertAsig este pionierul asigurarilor de garantii din Romania Bulgaria si Republica Ceha.CertAsig a inceput subcrierea asigurarilor de garantii in 2009, aratandu-si de la inceput apetitul de risc pentru aceasta clasa de asigurari si devenind in scurt timp liderul asigurarilor de garantii in Romania, Bulgaria si Republica Ceha.Avem 8 ani de experienta, de sesiuni de training pentru brokeri si de dezvoltare a acestor produse. In tot acest timp echipa de garantii a evoluat si a continuat sa dezvolte aceste tipuri de produse , cautand mereu solutii inovatoare pentru clientii sai.Asigurarile de garantii sunt alternative eficiente la scrisorile de garantii bancare (din punct de vedere pret, timp de raspuns, colaterale, etc) si faciliteaza accesul mai usor al companiilor la fonduri europene nerambursabile.

RISCUL DE GARANTII

Asigurarile de garantii reprezinta clasa de asigurari caracterizata printr-o frecventa redusa a daunelor dar cu o severitate crescuta de expunere la risc. Aceste caractersitici duc la includerea asigurarilor de garantii intr-o clasa ridicata de risc. Mai mult decat atat, hazardul moral este unul dintre elementele care se analizeaza cu mare atentie in subscriere iar in conditiile economice si juridice din Romania (ex: DNA, DIICOT, etc), decizia subscriitorului devine tot mai dificila.Pe langa toate acestea, complexitatea extrem de ridicata a acestor tipuri de produse care presupun cunostinte din domenii multiple – financiar, tehnic, juridic si legislativ, necesita in mod clar o subscriere strategica.
Iata un minim necesar de cunostinte necesare zonei de subscriere pentru asigurarile de garantii:Bonds_1
Cunostinte financiare:
– analiza financiara
– cunostinte privind tipurile de garantii colaterale si modul lor de functionare/aplicare

Cunostinte tehnice:
– analiza tehnica a proiectului, capacitatea Asiguratului de indeplinire a obligatiilor contractuale, particularitatile fiecarui proiect, etc

Cunostinte juridice si legislative:
– Prevederi legislative privind achizitiile publice
– Legea insolventei
– Modul de executare a diferitelor tipuri de colaterale

Dupa cum se stie, daunele reprezinta o sursa extraordinara de intelegere a riscurilor, de imbunatatire a modului de subscrierere. “Esecul este o simpla oportunitate de a o lua de la capat, de aceasta data intr-un mod mai inteligent”, spunea Henry Ford. Asa si noi, echipa de subscriere asigurari de garantii din cadrul CertAsig ne-am perfectionat, am analizat in detaliu daunele anterioare si am invatat continuu.De la un an la altul ne-am majorat volumul de prime brute subscrise si am mentinut o crestere profitabila.
Toate acestea au condus la o decizie strategica de a extinde asigurarile de garantii si in Bulgaria, prin intermediul sucursalei din Sofia, dar si in Cehia, prin biroul nostru local din Praga, pe baza liberei circulatii a serviciilor.Asa cum era de asteptat, subscrierea garantiilor pe alte teritorii nu este o sarcina usoara dar este foarte provocatoare. Avand insa o echipa de subscriitori profesionisti, seriosi si determinati sa obtina rezultate pozitive, succesul  este cert. Putem afirma incepand de anul acesta, ca Departamentul de Asigurari de Garantii al CertAsig este activ la nivel regional.
Ce inseamna subscrierea de asigurari de garantii la nivel regional?
Cunoasterea din punct de vedere economic si legislativ a fiecarei tari
Daca despre Romania nu putem afirma ca este o piata a garantiilor dominate de banci, in Cehia lucrurile stau exact invers.Bulgaria, care se afla in faza incipienta, abia acum dezvolta o piata a asigurarilor de garantii, cu potential real de crestere (Legea Achizitiilor Publice prin care se permite inlocuirea scrisorilor de garantii cu polite de asigurare a fost adoptata in 2016). CertAsig a fost promotorul piete de asigurari de garantii pe piata din Bulgaria.
Rata insolventelor este unul dintre principalii factori care definesc apetitul de risc al unei companii de asigurari pentru asigurarile de riscuri financiare.
Romania: rata a insolventelor inca ridicata (numarul firmelor intrate in insolventa raportat la 1000 de companii active)
Cehia: rata scazuta a insolventelor
Bulgaria: rata a insolventelor mai mica decat in Romania

In ce priveste garantiile colaterale, exista o abordare diferita in fiecare tara ceea ce face ca provocarea sa fie si mai mare. Chiar si comportamentul clientilor/ brokerilor din tarile respective este diferit.Avem o experienta semnificativa in Romania in subscrierile de asigurari de garantii pentru companii mari de constructii si nu numai, pentru proiecte mari de infrastructurala, cum ar fi autostrazi si drumuri nationale, infrastructura rutiera, poduri, statii de tratare a apei etc. De-a lungul anilor, am platit daune semnificative insumand 10M EUR. Cea mai mare dauna platita in 2017 a fost pentru o polita de asigurare de garantie de buna executie, pentru un proiect de „Extindere si reabilitare a retelelor de apa”, suma platita fiind de 1 milion de euro.Pentru anul 2018, ne concentram atentia asupra Asigurarilor de Garantii Vamale si asupra dezvoltarii noilor piete: Bulgaria si Cehia, cat si pe o dispersie mult mai buna a riscurilor pe piata romaneasca. Vom continua sa oferim suport clientilor nostri, garantand respectarea obligatiilor asumate in contractele incheiate de acestia cu autoritati publice (si companii private), oferindu-le gama completa de garantii:  Asigurari de Garantie de Participare la Licitatie, de Buna Executie si Mentenanta, de returnare a avansului dar si Asigurari de garantii pentru sume retinute.Dupa 15 ani pe piata asigurarilor si 8 ani de implicare activa in domeniul asigurarilor de garantii, CertAsig mizeaza in continuare pe succes.  Ne exprimam in continuare angajamentul in fata clientilor si brokerilor de a cauta solutii si produse noi si de a imbunatati continuu calitatea serviciilor noastre.
Ca dovada a celor mentionate, dorim sa reamintim proiectele Departamentului de Asigurari de Garantii, finalizate in ultima perioada:

  1. Platforma online de ofertare si emitere a garantiilor de participare la licitatii precum si, incarcarea politelor electronice in SEAP
  2. Relansarea si promovarea noilor asigurari de garantii vamale
  3. Verificarea si confirmarea valabilitatii politelor online, direct de pe site-ul CertAsig

Si daca toate acestea nu v-au convins, va invitam sa ne contactati prin brokerul dumneavoastra. Vom fi incantati sa va punem la dispozitie solutii pentru asigurarea afacerii dumneavoastra.

Camelia Vladescu – Sef Serviciu Asigurari Financiare
Email: camelia.vladescu@certasig.ro

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>