Mai putin de 10% dintre evenimentele sportive din Romania au asigurare

 champ

Foto : Traian Olinici


In fiecare vara, in Romania au loc mii de evenimente publice: concursuri si evenimente sportive, concerte si spectacole, festivaluri de muzică, film sau teatru. In organizarea unor astfel de evenimente, exista riscuri considerabile in ceea ce  priveste siguranta participantilor, a  angajatilor sau a echipamentelor. Cu toate acestea, mai putin de 10% dintre evenimentele publice din Romania beneficiaza de o asigurare, estimeaza James Grindley, CEO al companiei de asigurari CertAsig.

Unul dintre domeniile cele mai expuse la potentiale riscuri este cel reprezentat de evenimentele  sportive pentru amatori, care in ultimii ani au luat amploare – sunt deja zeci de competitii de bicicleta / MTB, de alergare, triatlon,  water rafting, calarie, inot, arte martiale si multe altele. Potentialele riscuri specifice evenimentelor sportive  sunt: anularea evenimentului din cauza condițiilor meteo nefavorabile sau din alte motive neprevazute, pagube aduse locatiei sau echipamentelor, pagube materiale sau vatamari corporale produse unor terti ca urmare a desfasurarii activitatii sportive,  sau vatamari corporale ale participanților.

 

Bike event2Bike event

« Desi mai putin de 10% dintre evenimentele care au loc in Romania au vreo asigurare, anul acesta observam o tendinta clara de crestere a interesului.  Diverse incidente survenite in anii trecuti i-au determinat pe organizatori sa ia mai in serios responsabilitatea pe care o datoreaza  participantilor si sa recurga la polite de asigurare care ii protejeaza in caz de accidente», spune James Grindley, CEO al asiguratorului CertAsig.

« In luna mai, am asigurat, prin partenerul nostru INK Broker, unul din cele mai renumite  evenimente sportive pentru amatori: Maratonul Vinului 2016, competitie de MTB organizata de BikeXpert. In premiera anul acesta, organizatorii au prevazut pentru toti cei peste 540 de participanti o asigurare de accidente. Asigurarea acoperea riscurile de spitalizare, convalescenta, interventii chirurgicale, fracturi sau cheltuieli medicale  ca urmare a unui accident, precum si riscul de deces sau invaliditate permanenta totala sau partiala ca urmare a unui accident. In cazul regretabil al producerii unor incidente de acest gen, o astfel de asigurare ii permite organizatorului să facă față situațiilor și costurilor aferente unor astfel de crize», adauga CEO-ul CertAsig, James Grindley.

Ajuns la a sasea ediţie, Maratonul Vinului este un concurs MTB cu scop caritabil care a avut loc in localitatea Urlati din judetul Prahova, printre dealurile, podgoriile si cramele din zona. Cursa a constat in mai multe trasee competitive de 54 km si 36 km (mai multe tururi de aprox. 18 km), iar anul acesta in premiera, au fost si trasee speciale pentru copii.

« In alte tari europene sau in Statele Unite, marea majoritate a evenimentelor sunt asigurate. Nu doar cele sportive, ci orice fel de eveniment public : concerte, festivaluri, spectacole, targuri etc. Insa estimez ca peste 90% dintre evenimentele din Romania nu au nici un fel de asigurare, nici pentru organizatori, nici pentru participanti, ceea ce inseamna ca organizatorii isi forteaza pur si simplu norocul. Un prim pas absolut necesar ar fi ca evenimentele organizate de institutii publice – primarii, asociatii culturale etc – sa aiba obligativitatea unei asigurari de raspundere civila generala», spune James Grindley.

CertAsig a dezvoltat in ultimii ani asigurarile pentru organizatori de evenimente, reusind sa devina asiguratorul preferat pentru majoritatea evenimentelor de anvergura din Romania. Compania a asigurat diverse tipuri de evenimente cum ar fi concertele Depeche Mode, Roger Waters’ The Wall, The Mission, Liberty Parade, evenimente sportive ca finala Europa League la Bucuresti (iîn 2012), expozitia Human Body (in 2013), spectacolele Cirque du Soleil la Bucuresti (in 2011 și 2012), precum si multe alte concerte, festivaluri sau productii de film.

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.